"Ahmed Arif'in Belgeseli İzleyici İle Buluşuyor
Kültür SanatYıkılan Sur'dan Geriye Kalan: Ahmed Arif'in Yıkık Evi Ahmed Arif’in Diyarbakır Sur’daki Yıkık Evi "Ahmed Arif’in Hasreti’’ Belgeseli İle Ortaya Çıktı.
Haber Muhabiri Ali Şeran
Haberin Resmi Kaynağı Gazeteci Dilek Gül
Yönetmenliğini Gazeteci Dilek Gül’ün Yaptığı Belgesel Filmin İlk Gösterimi Şairin 30. Ölüm Yıldönümünde 1 Ekim"de Diyarbakır Forum Sineması’nda Gerçekleşiyor.Hasretinden Prangalar Eskittim, Karanfil Sokağı, Otuzüç Kurşun, Uy Havar, Leylim Leylim isimli şiirleri ile edebiyatın en özgün şairi Amed Arif. Hayattayken yayımlanan tek şiir kitabı ‘’Hasretinden Prangalar Eskittim’’ ile şiirde büyük etki yaratan şairin hayatı belgesel film oldu.Ahmed Arif'in Sur'daki yıkık evi de "Ahmed Arif'in Hasreti'' belgeseli ile ortaya çıktı. Yönetmenliğini Gazeteci Dilek Gül'ün yaptığı belgesel filmin ilk gösterimi şairin 30. ölüm yıldönümünde 1 Ekim 2021'de Diyarbakır Forum Sineması'nda gerçekleşiyor. Belgesel filmde, Ahmed Arif’in oğlu Filinta Önal dahil şairin hayatında özel yer edinmiş isimler ve edebiyatı üzerine araştırma yapanların anlatımları yer alıyor.
"Yaşamı hasretlerin özeti" Belgeselin yönetmeni Gül, belgeselin ortaya çıkış öyküsünü şöyle anlatıyor: "Kitabı en çok satan şair Ahmed Arif. Üstelik tek kitapla. Tek kitapla en çok bilinen şair. Ama aslında yaşamına dair hiç bir şey bilmiyoruz. Yani edebiyatın diğer büyük isimlerine baktığımızda yaşamlarına dair bütün detayları biliyoruz neredeyse.o hepimizin ezbere bildiği şiirlerin arkasındaki yaşamı da bilmek istedim. Ve bunu herkesin de bilmesini istedim. Bu amaçla yola çıktık. Ve gördük ki gerçekten Ahmed Arif'in yaşamı kitabının adındaki 'hasret'e denk geliyor.
"Yaşamı bir tür hasretlerinin özeti. Annesini daha çocukken kaybetmesinden dolayı, en başta anneye bir hasret var. Bir aşk hasreti var, malum meşhur bir aşk hasreti. Bir de Diyarbakır özelinde bir memleket hasreti var. Aslında Ahmed Arif’in şiirleri de bu üç hasretin toplamı."Yaşadığı her kente gittik. Doğduğu Diyarbakır’dan küçüklüğünün geçtiği Siverek, liseyi okuduğu Afyon ve sonrasındaki ölümüne kadar yaşamını sürdürdüğü Ankara…"Bu kentlerde çalıştığı iş yerleri, işkence gördüğü Sansarya Han, kaldığı öğrenci yurdu... Bütün bu mekanlarda da çekimler yaptık. Ona en yakın isimler, sırdaşları, değer verdiği isimler ve onunla ilgili araştırmaları yapan kitaplar yazan isimlerle söyleşiler var belgeselde.
"Belgeselde en önemlisi, Ahmed Arif’in çıplak sesle okuduğu şiirleri var. Şu an piyasada olanların altında müzik var. Ama çıplak hali ile okuduğu şiirler inanılmaz. 1 Ekim 2021"de heyecanla gösterimi bekliyoruz."Şairin evinin son hali de belgeselde. ‘’Ahmed Arif’in Hasreti’’ isimli filmde yıkılan Sur’un içinde kalan Ahmed Arif’in doğduğu evin son hali de görüntülendi.Etrafı tamamen yıkılan Fatih Paşa Mahallesi, Yağcı Sokak, 7 No’lu adresindeki Ahmed Arif’in evinin bir kısmı yıkılmışken, bir kısmı hala ayakta. Ünlü şair Amed Arif’in şiirlerini çıplak sesle okuduğu ilk orjinal kayıtların da yer aldığı belgeselin müziği Metin Kemal Kahraman’a ait. Ahmed Arif’in Hasreti belgesel filminin ilk gösterimi şairin 30. ölüm yıldönümünde 1 Ekim 2021 "de Diyarbakır Forum Sineması’nda gösterilecek.
İlginizi Çekebilir