© Haberdiyarbakir.Org Haber Ajansı

Aile Hekimlerinden Zatürre Aşısı Ve Corona Uyarısı!

Diyarbakır Aile Hekimleri Derneği (DİYAHED), Halk Arasında ‘’Zatürre Aşısı’’ Olarak Bilinen Pnömokok Aşısının Covid-19 Hastalığına Karşı Koruyucu Olmadığını Açıkladı. Vatandaşların "Zatürre Aşısı" Olmak İçin Aile Sağlığı Merkezlerine Akın Etmesinin, Halkın Corona Virüse Yakalanma Riskini Artırdığını Açıkladı.

Haber Muhabiri Ali Şeran
Haberdiyarbakir.Org Diyarbakır
Haberin Resmi Kaynağı (DİYAHED) Basın Bürosu

Diyarbakır Aile Hekimleri Derneği (DİYAHED), Halk arasında ‘’zatürre aşısı’’ olarak bilinen pnömokok aşısının Covid-19 hastalığına karşı koruyucu olmadığını açıkladı. Vatandaşların "zatürre aşısı" olmak için aile sağlığı merkezlerine akın etmesinin,Halkın Corona virüse yakalanma riskini artırdığını açıkladı.Diyarbakır Aile Hekimleri Derneği Başkanı Dr. Kemal NOYAN tarafından konuyla ilgili yapılan açıklamada, Pnömokok aşısının; ileri yaşlı ya da kronik akciğer hastalığı, kronik kalp hastalığı, Diyabet hastalığı ve immün sistem hastalığı olan hastalara fayda sağlayacağı ifade edildi.Basın yayın organlarında yer alan bazı tıbbi bilgilerin halk tarafından kısmen yanlış değerlendirilebildiğini dile getiren Noyan, zatürre aşısı konusunda da vatandaşların yeterince bilgilendirilmediğini ifade etti.

“Bu Aşı Tüm Zatüre Hastalıklarını Önlemiyor Korona Hastalığının Aşısı Değildir” Bu aşının bütün zatürreleri engelleme özelliğinin olmadığı belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:Mevcut aşı sadece pnömokok bakterisi nedeni ile oluşabilecek zatürreyi engelleyebilir. Korona hastalığına yakalanıp, üzerine pnömokokal akciğer hastalığına yakalanan kişilerde faydasından sözedebiliriz.Zatüre aşısını tabi ki önemsiyoruz, Özellikle kış döneminde, Pnömokal zatüre oranı artacağından hastane yatışları artacaktır. Seçilmiş hastalara Zatüre aşısı elzemdir. Ancak sadece gerekli risk gruplarına bu aşı yapılmalıdır.

Aile Sağlığı Merkezleri’ne Kontrolsüz Yığılma Covıd-19 Hastalığının Yayılımını Arttırabilir; Aşı olup zatürreden korunmak isterken bilinçsizce sağlık merkezlerine akın etmenin Covid-19'a yakalanma riskini artırabileceğine değinen Noyan; açıklamasının devamında şunlara değindi,Kişinin Covid-19 ile enfekte olup zatürre olması, üzerine bir de pnömok bakterisine bağlı eş zamanlı enfekte olmasıçok sık görülmemektedir.Son zamanlarda yapılan bir bilimsel çalışmada Covid-19 zatürresi olmuş kişilerde aynı zamanda pnömokok zatürresinin de olup olmadığına bakılmış, bu oranın ise ancak binde 4'ler civarında olduğu görülmüştür.Başka bir deyişle Covid-19 zatürresi olur iseniz, üzerine bir de pnömokok bakterisi ile enfekte olma ihtimaliniz mevcut verilere göre yüzde 1'in altındadır.Oysa akın akın bu aşı için sağlık kuruluşlarına gitmek, bu maksatla sosyal mesafe ve izolasyon kurallarını hiçe saymak sizlerin Covid-19'a yakalanma ihtimalinizi muhtemelen yüzde 1'in üzerine çıkaracaktır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER