© Haberdiyarbakir.Org Haber Ajansı

Diyarbakır’dan Avrupa’ya Çıkarma

Şehit Polis Mehmet Erçin İlkokulunda Görevli 3 İdareci Ve 6 Öğretmen Erasmus+ Programı Kapsamındaki “Öğretmen Eğitimi Ve İşbaşı Gözlem Projesi” Çerçevesinde Finlandiya Ve Romanya’da Teknik İncelemelerde Bulundu.

Haber Muhabiri Ali Şeran
Resmi Kaynak Mahmut Oral

Eğitimin ilerletilip geliştirilmesi ve yeni deneyimler edinilmesi için yürütülen çabalar, Diyarbakır’daki eğitim dünyasının da önemli bir gündem maddesi. Erasmus+ Programı ise bu anlamda eğitim dünyasına yeni fırsatlar sunuyor. Erasmus+ Programına katılabilmek dekentteki bunca okul arasında ayrıcalıklı bir yere sahip. Kentin nitelikli okullarından biri olan Şehit Polis Mehmet Erçin İlkokulu yönetici ve öğretmenleri de bu çerçevede göz dolduran, dikkat çekici faaliyetlerde bulunuyor.

Erasmus+ Programı için başvuruları kabul edildikten sonra görevlendirilen Şehit Polis Mehmet Erçin İlkokulu’dan iki ayrı eğitim ekibi, Avrupa’ya adeda çıkarma yaptı. Okul Müdürü Yıldırım Barut liderliğindeki sınıf öğretmenleri Nefide Yüce ve Selma Demiroğlu ile rehberlik öğretmeni Canan Okay Finlandiya’da, müdür yardımcıları Davut Ayas ve Orhan Uğur ile sınıf öğretmenleri Nadide Nüket Oral, Deniz Yetik ve Sonay Yazıgan ise Romanya’da Erasmus+ Programı çerçeveside yürütülen Öğretmen Eğitimi ve İşbaşı Gözlem Projesi kapsamında teknik incelemelerde bulundu. Geçen eğitim/öğretim yılının sonunda gerçekleştirilen gezi kapsamında Diyarbakırlı eğitimciler, konuk oldukları ülkede okullarda incemelerde bulunup, eğitim sistemi ve yöntemleri hakkında fikin alışverisinde bulundu.

Erasmus+ kapsamında Avrupa’daki iki ülkede incelemelerde bulunan eğitimcilerin kazanımları, biri biri ardına süren toplantılarda Diyarbakır’daki okullarında yeniden masaya yatırıldı. Deneyimin pozitif çıktıları ise yeni dönemde meyvelerini vermeye başladı. Eğitimciler, okullarının velileri ile deneyimlerini ve projenin amaçlarını paylaştı.Erasmus+ 2021-2027 yılları arasında uygulanan eğitim, gençlik ve spor alanlarını kapsayan Avrupa Birliğinin hibe programıır. Erasmus+ Programı ile kişilere, yaş ve eğitim geçmişlerine bakılmaksızın yeni beceriler kazandırılması, onların kişisel gelişimlerinin güçlendirilmesi ve istihdam olanaklarının artırılması amaçlanmaktadır. Erasmus+ Programının 2021-2027 yılları için tüm Avrupa'daki bütçesi 28,4 Milyar Avro'dur.Erasmus+ Programı kapsamında desteklenen faaliyetler temel olarak 3 Ana Eylem (Key Action, KA) ve 1 Özel Eylem altında toplanmaktadır. (https://www.ua.gov.tr/)

Türkiye Ulusal Ajansı Avrupa Birliği’nin eğitim ve gençlik alanındaki programlarının Türkiye’de yürütülmesinden sorumlu bir kuruluştur. 2003 yılında kurulan   Türkiye Ulusal Ajansı, eğitim ve gençlik programları ile vatandaşların Avrupa ülkelerinde eğitim, staj ve gönüllü faaliyetlerde yer almalarına olanak sağlayacak projelere hibe desteği sağlamaktadır.Türkiye Ulusal Ajansının yürütmekte olduğu eğitim ve gençlik programları önceki yıllarda farklı isimler alırken 2014-2020 yılları arasında ise Erasmus+ Programı bünyesinde yer almaya başlamıştır.2017 yılı, Avrupa genelinde yükseköğretim ile başlayan ve daha sonra mesleki eğitim, yetişkin eğitimi, okul eğitimi, gençlik ve spor alanlarını da kapsayacak şekilde genişleyen Erasmus+ programının içeriğinde neler var?

Mesleki Eğitim Erasmus+ mesleki eğitim öğrencilerine ve personeline eğitim alma, staj yapma ve yurtdışında deneyim kazanmaimkânı sunar. Mesleki eğitim kurumları istedikleri takdirde Erasmus+ aracılığıyla stratejik ortaklık projelerine katılım sağlayabilirler.

Yetişkin Eğitimi Erasmus+ yetişkin eğitimi personeline öğretme faaliyetlerinde bulunma, işbaşı gözlem, yurtdışında yapılandırılmış kurslara ve eğitim faaliyetlerine katılım imkânıvermektedir. Yetişkin eğitimi alanında aktif kurumların Erasmus+ stratejik ortaklıklar projelerinde yer alması da imkân dahilindedir.

Yükseköğretim Erasmus+ lisans ve lisansüstü öğrencilerine eğitim ve staj imkanlarının yanı sıra akademik ve idari personele eğitim alma ve ders verme imkanları sağlar. Ayrıca Erasmus+, yükseköğretim kurumlarına stratejik ortaklık projelerine katılma yolunu da açmaktadır.

Gençlik Erasmus+ gençlerin çıraklık, gönüllülük ve değişim programları aracılığıyla yeni beceriler edinmesine ve gençlerin bakış açısını genişletmeyedestek olacak birçok olanak sunmaktadır. Bunun yanında Erasmus+ gençlik organizasyonlarına ve kurumlarına stratejik ortaklık projelerine katılım imkânı da sunmaktadır.

Okul Eğitimi Erasmus+, öğretmenler ve diğer eğitim personeline öğretim faaliyetlerine katılım, işbaşı gözlem, yurtdışında yapılandırılmış kurslara ve eğitim faaliyetlerine katılma olanağı sunmaktadır. Erasmus+ ile okulların da stratejik ortaklık projelerine katılmaimkânı vermektedir. Ş.P. Mehmet Erçin ilkokulu idareci ve öğretmenlerince Erasmus+KA122-2023 kapsamında 2023-1-TR01-KA122-SCH-000162695 numaralı "Mutlu Akranlar Okulu" projesi kapsamında bir idareci ve üç öğretmen Finlandiya’nın başkenti Helsinki’de eğitim faaliyetlerine katıldı. İki idareci ve üç öğretmen ise Romanya’nın başkenti Bükreş’te iş başı gözlem etkinliğine katıldı.

Oldukça verimli geçen eğitim ve iş başı gözlem uygulaması idareci ve öğretmenler tarafından diğer paydaşlarla çeşitli yaygınlaştırılma faaliyetleri ile paylaşılmaya devam edilmektedir.  Şimdiye kadar öğrencilerle akran zorbalığını önlemeye yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla afiş ve slogan yarışmalarının yapılması, Öğrenci, öğretmen ve velilere online seminerler verilerek projenin tanıtılması, proje köşesinin oluşturulması, okul personeli ile çevrimiçi bağlantıların yapılması,veli toplantılarında proje hakkında bilgilendirmelerin yapılması, çevre okulların proje çıktılarından yararlanabilmesi için online seminerler yapılması sağlandı. Öğretmenlerin eğitim ve işbaşı gözlem deneyimlerinden yola çıkılarak okul ve sınıf içi drama etkinliklerinin akran zorbalığını önleme konusunda   öğrenciler üzerinde olumlu gelişmeler meydana getirdiği gözlemlendi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER