© Haberdiyarbakir.Org Haber Ajansı

‘Milletine Adanmış Bir Ömür’ 4. Baskıya Koşuyor

Özel Haber: Gazeteci Ali Şeran Ankara Diyarbakır Ülkemiz Siyasetinin En Başarılı Simalarıyla İlgili Bir Liste Oluşturulsa Kuşkusuz Abdülkadir Aksu Bu Listeye En Ön Sıralardan Girebilecek Biridir. Uzun Yıllar Boyunca Devletimizin Çeşitli Kademelerinde Başarıyla Görev Yapan, Aksu’nun Hizmet Portföyü Bir Hayli Zengin

Haber Muhabiri Ayşegül Çepik
Resmi Kaynak Ali Şeran ve Ayşegül Çepik (Özel Haberi)

1944 yılında Diyarbakır’da doğdu. İlköğretimini Diyarbakır Cumhuriyet İlkokulunda, Orta Öğrenimini Ziya Gökalp Lisesi’nde tamamlamıştır.1968 yılında Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesinden mezun olmuştur.Mesleğe 1968 yılında Diyarbakır Maiyet Memuru olarak atanmak suretiyle başlamıştır. Staj döneminde Diyarbakır Ergani Kaymakam Refikliği (1969), Diyarbakır Bismil İlçesi Sinan Bucak Müdürlüğü (1969), Bingöl Genç Kaymakam Vekilliği (1969), Malatya Akçadağ ve Doğanşehir Kaymakam Vekilliği (1969-1970) yapmıştır. Yeniden Diyarbakır Maiyet Memurluğuna atanarak 16 Temmuz 1970-26 Ekim 1970 tarihleri arasında görev yapmıştır. 1970 yılında 50 nci Dönem Kaymakamlık Kursunu başarıyla tamamlamış ve İzmir  Kınık Kaymakamlığına atanmıştır. 1971-1972 yılları arasında Yedek Subay Adayı ve Erzurum Aşkale Zrh.Tug.Tnk.Tb.’da  Yedek Subay rütbesinde Tank Takım Komutanı olarak vatanî görevini ifâ etmiştir. Vatani görevini müteakip sırasıyla; 1973-1976 yılları arasında Yozgat Sarıkaya Kaymakamlığı, 1 Eylül 1976-9 Ekim 1977 tarihleri arasında Malatya İl Emniyet Müdürlüğü, 9 Ekim 1977-30 Ocak 1978 tarihleri arasında Kahramanmaraş Vali Vekili, 31 Ocak 1978-14 Aralık 1978 tekrar 2.defa Malatya İl Emniyet Müdürü, 15 Aralık 1978-21 Aralık 1979 İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Merkez Emniyet Müdürü, 21 Aralık 1979-04 Ocak 1980 İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Vekâleten, 04 Ocak 1980-08 Eylül 1980 İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı asaleten, 29 Ağustos 1980 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile Rize Valiliğine atanarak 12 Eylül 1980-25 Ekim 1980 tarihleri arasında Rize Valisi ve Rize Belediye Başkanı,  29 Ekim 1980-06 Şubat 1984 İçişleri Bakanlığı Merkez Teşkilatı Merkez Valisi, 09 Şubat 1984-18 Eylül 1987 Gaziantep Valisi görevlerinde bulunan Abdülkadir Aksu,  18 Eylül 1987 tarihinde Valilik görevinden istifa etmiş ve 29 Kasım 1987 tarihinde Anavatan Partisinden 18 nci Dönem Diyarbakır Milletvekili seçilmiş ve Aralık 1987 tarihinde de Anavatan Partisi Türkiye Büyük Millet Meclisi Grup Başkan Vekilliği görevine seçilmiştir.

31 Mart 1989 tarihinde 46.Cumhuriyet Hükümetinde İçişleri Bakanlığına atanmış, 47.Cumhuriyet Hükümetinde de  bu görevini 23 Haziran 1991 tarihinde kurulan 48.Cumhuriyet Hükümetine kadar sürdürmüştür. 24 Aralık 1995 tarihinde gerçekleşen Milletvekilliği Genel seçimlerinde tekrar Anavatan Partisi’nden Diyarbakır Milletvekili olarak Parlamentoya girdikten kısa bir süre sonra Anavatan Partisi Grup Başkan Vekilliğine seçilmiş, 53. Cumhuriyet Hükümetinde  GAP’tan Sorumlu Devlet Bakanlığı görevine atanmıştır.16 Ağustos 1996 tarihinde Anavatan Partisi’nden  istifa ederek, Refah Partisi’ne katılmıştır. Refah Partisi Genel İdare Kurulu üyeliği ve Genel Başkan Yardımcılığı görevi yapmıştır. Refah Partisi’nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasından sonra Fazilet Partisi’ne katılmıştır.

Fazilet Partisi’nin kapatılmasını müteakip kurucuları arasında olduğu  AK Parti'den 3 Kasım 2002 tarihinde İstanbul 3'üncü bölgeden Milletvekili seçilmiştir. AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı görevini ifa ederken 19 Kasım 2002 de 58.inci hükümette İçişleri Bakanlığına atanmıştır. 59.hükümette de İçişleri Bakanlığı görevini sürdürmüş, genel seçim nedeniyle anayasa gereği 7 Mayıs 2007 tarihinde bu görevinden ayrılmış ve 22 Temmuz 2007 genel seçimlerinde tekrar İstanbul 3'üncü bölgeden Milletvekili seçilmiştir. AK Parti Siyasî  ve Hukukî İşlerden sorumlu Genel Başkan Yardımcısı görevini üstlenen, MYK üyeliğinde bulunan Aksu, MKYK üyesidir. Evli, iki çocuğu ve 5 torunu bulunmaktadır. Almanca bilmektedir. Abdülkadir Aksu, 2019 yılı Mayıs ayında seçildiği Vakıfbank Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini 2021 yılı Mart ayına kadar sürdürmüş, Vakıfbank 67. Olağan Genel Kurulu’nda bağımsız üye olarak seçilmiştir Halen Bu Görevi Sürdürmektedir.

Askerlik hizmetini tamamladıktan sonra, 1973 yılından itibaren Emniyet Müdürü, Kaymakam, Vali Yardımcısı ve Vali ve Emniyet Genel Müdür Yardımcılığı görevlerinde bulunan Aksu, görev yaptığı tüm kademelerde, vatandaşların sorunlarıyla hemhal olarak, sorunların çözümüne kalıcı ve köklü çözümler üretebilme noktasında gösterdiği samimi gayret ve devlet adamı duruşuyla, haklı olarak büyük takdir kazandı. Nitekim, 9 Şubat 1984- 18 Eylül 1987 tarihleri arasında Gaziantep Valiliği yapan ve 1985 yılında "Yılın Bürokratı" seçilen Aksu, bugüne kadar onlarca  kez “Yılın Siyaset Adamlığı” ödüllerini almış, müstesna bir kişidir. Bu başarıları nedeniyle, birçok defalar siyasete girme teklifleri alan Aksu, Anavatan partisi kurucusu merhum başbakan ve Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın teklifini kıramayarak, 29 Kasım 1987 tarihinde Anavatan Partisi’nden 18’nci Dönem Diyarbakır Milletvekili seçildi,

Aralık 1987 tarihinde de Anavatan Partisi Türkiye Büyük Millet Meclisi Grup Başkan Vekili oldu. 31 Mart 1989 tarihinde 46. Cumhuriyet Hükümetinde İçişleri Bakanlığına atandı. Bu görevini 47. Cumhuriyet Hükümetinde de 23 Haziran 1991 tarihinde kurulan 48.Cumhuriyet Hükümetine kadar sürdürdü. 24 Aralık 1995 tarihinde gerçekleşen Milletvekilliği Genel seçimlerinde tekrar Anavatan Partisi’nden Diyarbakır Milletvekili olarak Parlamentoya girdikten kısa bir süre sonra Anavatan Partisi Grup Başkan Vekilliğine seçilmiş, 53. Cumhuriyet Hükümetinde GAP’tan Sorumlu Devlet Bakanlığı görevine atanmıştır. Yani Aksu’nun siyaset hayatı da, tıpkı devlet kademelerinde görev yaptığı dönemdeki gibi, birçok başarılarla dolu. 16 Ağustos 1996 tarihinde Refah Partisi'ne (RP) katılan Aksu, bu partide Genel İdare Kurulu üyesi ve Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunuyordu. Aksu, RP’nin Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasından sonra Fazilet Partisinde (FP) siyasetine devam etti. 

Yaklaşık 40 Yıllık Bir Hizmet Yolculuğu Azimli, gayretli ve disiplinli çalışmaları, sorunların üzerine kararlılıkla gidişi, ‘insan odaklı’ siyaset anlayışı dolayısıyla, birçok parti genel başkanı ve yöneticilerinin de takdir ettiği Abdülkadir Aksu, dönemin yasaklı siyasetçisi Recep Tayyip Erdoğan’la birlikte yeni bir heyecanla ve yeni hayallerle girdi. Fazilet Partisi’nin de Anayasa Mahkemesi tarafından kapatılmasının ardından, yeni kurulan Adalet ve Kalkınma partisinin (Ak parti) ilk kurucularından birisi oldu. Ak Parti’de Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini yürüttükten sonra 3 Kasım 2002 tarihinde yapılan seçimlerde İstanbul 3. Bölgeden milletvekili seçildi. Abdullah Gül Başbakanlığında kurulan 58. hükümet ile Recep Tayyip Erdoğan Başbakanlığında kurulan 59. hükümet döneminde İçişleri Bakanlığı, ardından Ak parti, Siyasi ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevlerinde bulunan Aksu, vatan ve millet sevdasıyla, bugüne kadar birçok projenin hayata geçirilmesinde önemli rol oynadı. Ülkemizin kalkınması ve her alanda bayındır bir noktaya ulaşabilmesi noktasında, gece gündüz demeden gayret sarf eden Aksu, 27 Mayıs 2019 günü, Vakıfbank Yönetim Kurulu Başkanlığı görevine atandı. Emine Aksu ile evli olan, iki çocuğu ve dört torunu bulunan Aksu, mesai kavramı gözetmeksizin, gerek bürokrasi hizmetleri ve gerekse siyasete atıldıktan sonra, ülkemizin dört bir yanını dolaşarak, hem sorunları yerinde görüp, hem de vatandaşlarla bir araya gelerek, yeni projeler üretilmesi hususunda öncülük etti. Diyarbakırlı ünlü yazar Üzeyir Tekin, Abdülkadir Aksu’nun neredeyse bir ömür boyunca, gerçekleştirdiği çalışmaları ve hizmetlerini derleyerek, ‘Milletine Adanmış Bir Ömür’ adlı kitapta bir araya getirdi. Bir hayli ilgi gören kitabın, üçüncü baskısı tükenmiş durumda. Ülkemizin birçok farklı partiye mensup siyasetçiler, Sivil Toplum Kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, Esna Birlikleri, muhtelif meslek gruplarına mensup yöneticiler, basın yayın kuruluşlarının temsilcileri, yazarlar, şairler, fikir ve bilim insanları ile geniş halk kitlelerinin büyük ilgi gösterdiği kitabın, yoğun ilgi nedeniyle, dördüncü baskısı için hazırlıklar yapıldığı belirtiliyor. Adalet ve Kalkınma partisi (Ak parti) Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kitapta, Abdülkadir Aksu ile ilgili olarak görüşlerini şöyle belirtiyor:

Cumhurbaşkanı Erdoğan: ‘Abdülkadir Aksu, Ülkemiz Siyasetinin Canlı Hafızalarından Biridir’ ‘Siyaset, bilgi, ehliyet ve yetenek olduğu kadar tecrübe ve birikim demektir. Her yerde olduğu gibi ülkemizde de siyasetin canlı hafızası haline gelmiş şahsiyetler vardır. Bu kişilerin biyografilerine bakıldığında kritik dönemlerde önemli sorumluluklar üstlendikleri, kritik kararlar verdikleri görülür. Uzun yıllar birlikte çalıştığımız, bilgi ve tecrübelerinden istifade ettiğimiz Abdulkadir Aksu, ülkemiz için işte böyle bir isimdir. Aksu’nun bürokratik ve siyasi hayatı, Türkiye’nin buhranlı yıllarına, siyasetin çalkantılı günlerine ışık tuttuğu kadar, değişim reform süreçlerinin de kayıtlarını barındırır. 12 Eylül darbesinde bürokrat olarak şahitlik eden Aksu, rahmetli Özal’la birlikte, hem bürokrat, hem siyasetçi olarak uzun bir yol yürümüştür.28 Şubat post modern darbesine maruz kalan partiden Yeni Türkiye’nin mimarlığını üstlenen partiye giden yolda, Aksu yine en ön saflarda yerini almıştır.’ Ayrıca, kitapta 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, merhum başbakan Yıldırım Akbulut ve eski başbakanlardan Binali Yıldırım ile, eski bakanlardan Cemil Çiçek, İsmail Kahraman, kapatılan Refah partisi genel başkanı ve siyasetçi Mehmet Recai Kutan başta olmak üzere, birçok siyasetçi, STK yöneticisi, bürokrat, gazeteci, yazar ve farklı meslek gruplarına mensup yöneticilerin Aksu ile ilgili görüşleri yer alıyor. Aksu, Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden, bugün siyasal hayatımızda sağın ve solun çok önemli siyasi isimleri ile beraber mezun oldu. 68 kuşağı rüzgârının tüm dünyada olduğu gibi o günlerde Mülkiye’de de estiği dönemlerde, sol cenahta değil, her zaman siyasetin muhafazakâr kanadında yer alarak, bağrından çıktığı halkıyla bütünleşti ve bu kutlu coğrafyanın insanlarına hizmet edebilmek için kollarını sıvayarak, bugünlere alnının akıyla geldi. Adanmışlık duygusuyla çıktığı bu hizmet yolculuğunda, bugünlere alnının akıyla gelen Diyarbakır’ın bağrından çıkmış bu vatan evladı, ülkemizin bürokrasi ve siyasi tarihinde, mümtaz bir yer edindi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER