Sanayici %48’lik Doğalgaz Zamına Tepkili
EkonomiGünlük Olarak Zam Tarifelerinin Uygulandığı Ülkemizde Sanayide Ve Elektrik Üretiminde Kullanılan Doğal Gaza Yapılan Zam Tepkileri Beraberinde Getirdi.
Doğalgazdan elektrik üreten santrallerin kullandığı doğalgaz yüzde 47, sanayide kullanılan doğalgaz fiyatı ise yüzde 48 zamlandığını açıklayan Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ. (BOTAŞ)’ın fiyat endeksine sanayicilerden tepki gelmeye başladı. Yapılan zamma yönelik tepkiler devam ederken bir tepkide Tosunlu Grup yönetim kurulu üyesi aynı zamanda Demokrasi Ve Atılım Partisi Diyarbakır Sur İlçe Başkanı Sadrettin Tosunlu’dan geldi. Doğalgazdan elektrik üreten santrallerin kullandığı doğalgaz yüzde 47, sanayide kullanılan doğalgaz fiyatı ise yüzde 48 zamlandığını açıklayan Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ. (BOTAŞ)’ın açıkladığı zam fiyatlarının üreticiyi bitirmeye yönelik olduğuna dikkat çeken, Tosunlu Grup yönetim kurulu üyesi aynı zamanda Demokrasi Ve Atılım Partisi Diyarbakır Sur İlçe Başkanı Tosunlu, şunları söyledi:
“Kasımda yıllık tüketimi 300 bin metreküpün üzerinde olan serbest tüketicilerin kullandığı 1000 metreküp doğal gazın fiyatı ekim ayına göre yaklaşık yüzde 48 artarak 3 bin 500 liraya çıktı.Söz konusu ayda organize sanayi bölgesi veya kullanıcı birliği abonelerinin tükettiği 1000 metreküp doğalgazın fiyatı ise yaklaşık yüzde 48 artarak 3 bin 482 liraya yükseldi.Ayrıca elektrik üretim santrallerinin kullandığı 1000 metreküp doğalgazın fiyatı yaklaşık yüzde 46 artışla 4 bin lira oldu."Son dönemde enerjide artan maliyetler sanayicilerimizi olağanüstü zorluyor. Yılbaşından bu yana bakacak olursak doğalgazda sanayi tarifesi yüzde 147,5 zamlandı. Doğalgaz zamları elektriğe de zam anlamına geliyor.
Doğalgazla elektrik üreten santrallerin maliyetleri arttığı zaman bu piyasa takas fiyatını da yukarı çekiyor. Bu da son kaynak tedarik tarifesiyle elektrik kullanan organize sanayi bölgelerimizin ya da serbest tüketicilerin maliyetlerini yukarı çekiyor. Enerji maliyetlerinin yükselmesi bizim gibi gelişmekte olan ülkelerdeki sanayicilerin rekabet şansını zorluyor.Girdi maliyetleri zaten yüksek bizler iş dünyası olarak bölgede yaşayan gençlerimizin işsiz kalmaması için şartlarımızı ve imkanlarımızızorlayarak çalıştırmaya çalışıyoruz. Ancak döviz kurundaki dalgalanmanın beraberinde getirdiği yüksek maliyet girdilerinin yanına şimdide doğalgaza yapılan % 48’lik zam eklendi. Böyle bir zammın olması imkansız.
Ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik krizin üzerini kapatmak için iş dünyasının üzerine zamlarla ve girdi maliyetleri ile gidilmektedir. Doğalgaza yüzde 48 zam yapıp, yükü sanayiye yıktılar. Biliyorlar ki sanayici bunu ürünlere yansıtmaya mecbur. Sonra gelsin marketlere yaptıkları gibi, sanayicilere de karalamalar. Herkes suçlu, bunlar ak kaşık” şeklinde konuştu.
Haber Muhabiri Ali Şeran
Haberdiyarbakir.Org Diyarbakır
Haberin Resmi Kaynağı Murat Selçuk
İlginizi Çekebilir