Son Bir Ayda Şanlıurfa’da 44 Trafo Aşırı Yükten Yandı!
EkonomiHavalar Soğudu, Kaçak Elektrikle Isınma Başladı.
Haber Muhabiri Ali Şeran
Resmi Kaynak Dicle Elektrik Basın
Şanlıurfa’da havaların soğumasıyla birlikte elektrikli ısıtıcı kullanımı sebebiyle bir ayda 44 trafo aşırı yüklenmeden dolayı yandı. Ekim ayında yalnızca 17 trafo arızalanırken kasımda bu sayı 2.5 kat artış gösterdi. Kaçak elektrik kullanımının da etkisiyle şebeke üzerindeki yük giderek artarken Dicle Elektrik yetkilileri, vatandaşları elektrikle ısınma konusunda uyardı.
Şanlıurfa’da Kasım ayında hava sıcaklıklarının düşmesiyle birlikte elektrikli ısıtıcı kullanımında büyük bir artış yaşandı. Dicle Elektrik’in verilerine göre, Ekim ayında 17 olan trafo arıza sayısı, kasım ayında 44’e yükseldi. Bu artışta, kaçak elektrik kullanımının etkili olduğu belirtilirken elektrikle ısınmanın şebekeye aşırı yük bindirdiği ifade edildi. Dicle Elektrik yetkilileri, şebekeye aşırı yüklenmenin geniş çaplı arızalara ve uzun süreli elektrik kesintilerine neden olduğunu vurguladı.
Haliliye İlçesi İlk Sırada Kasım ayında en fazla trafo angını Haliliye ilçesinde ve bağlı kırsal mahallelerde yaşandı. Haliliye’de 12 trafo aşırı yüklenmeden dolayı kullanılmaz hale gelirken Suruç’ta 6, Eyyubiye ve Viranşehir’de ise 5’er trafo yandı. Ekim ayında ise 17 trafo yangınından 7’si Viranşehir’de görülmüş, Haliliye ve diğer ilçelerde daha az sorun yaşanmıştı. Bozova ve Hilvan gibi ilçelerde hem ekim hem de kasım aylarında hiç trafo yangını yaşanmadı.
Dicle Elektrik’ten Önemli Uyarı Dicle Elektrik yetkilileri, elektrikli ısıtıcıların yoğun kullanımının hem şebekeyi hem de trafoları zorladığını belirterek vatandaşlara uyarılarda bulundu: “Bölgemizde ısınma amacıyla yalnızca elektrik enerjisi kullanıldığına sıkça şahit oluyoruz. Kaçak kullanımının da etkisiyle şebeke üzerindeki aşırı yüklenme; arızalara, yangınlara ve trafolarda patlamalara neden olmaktadır. Bu durum, arıza yaşanan bölgelerdeki tüm vatandaşları mağdur etmektedir. Isınmada zorunlu olmadıkça elektrik kullanılmamasını; doğal gaz, odun ve kömür gibi kaynakların tercih edilmesini önemle rica ederiz.”
İlginizi Çekebilir