Spor Mu Holiganizm Mi?
SporTarihte Hafızalarda Yer Edinecek Olan Kazanılan Skorlar Mı, Yoksa Telafisi Olmayan Ve İnsanlığı Baltalamış Davranışlar Mı? “Spor Ve Holiganizm”
Habrdiyarbakir.Org Haber Ajansı
Gizlem Derin Konuk Yazar
Birbirinden anlamca uzak olan bu iki kavram günümüzde birbirinden ayrılmaz, bir bütün olarak karşımıza çıkar. Spor: bireyi başta fiziksel olarak güçlü kılmanın yanı sıra kişiyi psikolojik, duygusal anlamda da rahatlatan bir bilim dalıdır. Bunun yanı sıra bünyesinde rekabeti, mücadeleyi barındıran birleştirici bir olgu anlamına gelir. Holiganizm: değişik fikir ve görüşlerin varlığından bu yana var olan bu kavram bir kişiden, bir takımdan yana olmak, taraf tutmak anlamlarına gelir. Bireyin tutkuyla bağlı olduğu takımı, fikri savunması ve bu savunmayı gösterirken şiddete başvurma durumu şeklinde ifade edilebilir.
Globalleşen dünya ile beraber spor da ülkelerin, milletlerin güçlerini temsil eden bir unsur haline gelir. Birbirine farklı şekillerde üstünlük sağlayamayan güçler sporu bir güç göstergesi olarak görür. Bütün sporların doğuşunda rol alan belli başlı faktörler vardır. Bu faktörler genellikle bireyi olduğu noktadan daha iyi yerlere ulaştırmayı amaçlayan ve insanları bir bütün haline getiren birleştirici faktördür. Fakat insanların hayatta tek bir boyuttan bakma durumlar, toplumun beraberinde getirmiş olduğu dayatmalar, toplumun sahip olduğu sosyal, ekonomik unsurlar var olan bu birleştirici gücü yani sporu farklı bir noktaya getirir. Bireyin içinde bastırdığı olumsuz duygular ve bu olumsuzluklar ile baş edememesi sonucu çevreye, topluma ve toplumu toplum yapan olumlu değerlere telafisi olmayan zararlar verir.
Güçler, sporu üstünlük simgesi olarak gördükleri için bu bakış açısı beraberinde birçok olumsuzluğu getirir. Fair play ilkelerine uygun olarak oynanması gereken müsabakalar, görülmemesi gereken birçok olaya şahitlik eder. Bazı spor branşlarında bu olumsuzluklar, holiganlık seviyelerine ulaşarak, spor ruhuna yakışmayan, aykırı fiiller meydana getirir. Bu durum, insanlık için geri dönüşü olmayan kırılmalara neden olmanın yanı sıra toplumda yaşayan farklı etnikteki bireyleri birbirine hasım haline getirir.
Toplumun öncüleri sporda oluşan bu olumsuz perdeyi kaldırarak , oluşan algıları yıkmak adına gerekli çalışmalara yer verilmeli. Sporun asıl gücünden yani toplumu kaynaştıran ve birleştiren gücüne sarılmalı, aydın tarihimizi aydın bırakmanın formüllerine başvurulmalıdır. Bir arada yaşayan bireylerin birbirleri üzerinde hakimiyet kurma değil aksine birbirlerine tarihteki gibi sarılmaları gerektiği konusunda somut tutumlara yer verilmelidir.
İlginizi Çekebilir