© Haberdiyarbakir.Org Haber Ajansı

Türk Edebiyatı Yazarlarının Bilinmeyen Tarafları (Konuk Yazar)

Türk Edebiyatı'ında nevi şahsına münhasır birçok yazar vardır. Bunlardan bazıları şunlardır; Nâzım Hikmet, Yahyâ Kemâl, Ahmed Arif ve Hüseyin Rahmi Gürpınar'dır.

Seren Sesigüzel (Konuk Yazar)
Habrdiyarbakir.Org Haber Ajansı 23.12.2022

Yazarlarımızın Türk Edebiyatına şaheserler kazandırmalarının yanı sıra birçok kişi tarafından bilinmeyen tarafları da vardır. Beyaz Pantolonlu Mavi Gözlü Dev "Bence Sen De Şimdi Herkes Gibisin" şiirinin şairi Nâzım Hikmet, hiç de 'herkes gibi' olmayan özelliklere sahiptir. Bu özelliklerinden bir tanesi daima 'beyaz pantolon' giyiyor oluşudur. Beyaz pantolon giymesinin en büyük müsebbibi her ilham geldiğinde şiirlerini olduğu gibi, unutmadan pantolonuna yazmasıdır. Çünkü her zaman yanında kağıt kalem bulundurmamıştır. Kim bilir... Belki de çok severek okuduğumuz birçok şiirini Nâzım'ın tuvaline yani beyaz pantolonuna borçluyuzdur.

Yahyâ Kemâl'in 'Sessiz Gemi'deki Aşkı' Bahriye Mektebi'nde öğretmen olan Yahyâ Kemâl, orada okuyan Nâzım Hikmet'in de öğretmenidir. Okulda Nâzım Hikmet'e ders vermesinin yanı sıra hafta sonları da onun evine gidip ona şiir ve Türkçe hakkında ders verir. Bu süre zarfında da her dersin sonunda Nâzım'ın annesi Celile Hanım ile muhabbet eder. Uzun zaman devam eden bu muhabbetler birbirlerine karşı derin bir bağ oluşturur ve aşık olurlar. Nâzım'ın babasıyla sürekli çatışma halinde olan Celile Hanım ise de tamamıyla eşinden boşanmaya karar verir. Boşandıktan sonra Yahyâ Kemal ile uzun süre görüşürler fakat Nâzım bu duruma karşıdır. Bir gün Yahyâ Kemâl'in ceketinin cebine habersiz bir not bırakır ve o notta şunlar yazılıdır: "Öğretmenim olarak girdiğiniz bu eve babam olarak giremezsiniz."

Bu söze rağmen Celile Hanım aşkından vazgeçmez fakat Yâhya Kemâl onunla aynı fikirde değildir. Celile Hanım Paris'e gider. Kemâl'in daha sonra yazdığı 'Sessiz Gemi' şiiri sadece ölüm şiiri değildir, daha çok Celile Hanım ile ayrılığının dışa vurumudur. "Dünyada sevilmiş ve seven nafile bekler; Bilmez ki giden sevgililer dönmeyecekler." Leylim'in Mektubu 'Hasretinden Prangalar Eskittim'in şairi Ahmed Arif, sevdiği kadına, Leyla Erbil'e yazdığı mektubu gönderebilmek uğruna posta pulu alabilmek için o zamanın yirmi beş kuruşu karşılığında hamallık yapar. Kazandığı yirmi beş kuruşla posta pulu alır ve mektubunu sevdiği kadına gönderir. Örgü Ören Yazar: Hüseyin Rahmi Gürpınar Türk Edebiyatı'nın mihenk taşlarından biri olan Hüseyin Rahmi Gürpınar, örgü örmeyi seven bir adamdır. O kadar ki başka ülkelerdeki örgü modellerine dahi uzanarak örgü işini büyütür ve ördüğü takkeleri kullanır.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER