Çocuk Kavramının Pek Çok Anlamı Bulunmaktadır, Globalleşen Dünya Beraberinde Farklı Tanımları Da Getirmiştir.
Gizlem Derin
Haberdiyarbakir.Org Haber Ajansı
İletişim haberdiyarbakir.org@msn.com
Birçok kişi tarafından araştırılıp anlamlandırılma arayışı farklı anlamları da beraberinde getirmiştir. Bu anlamlar, her çağda dönemin şartlarına ve toplumun çocuğa bakış açısına göre değişmiştir. Çocuk kavramının toplumsal ve bilimsel karşılığı farklıdır. Toplumdan topluma değişkenlik gösteren bu kavramı bilimsel olarak kabaca şu şekilde ifade edebiliriz: “Çocuk, bebeklik ve ergenlik çağları arasındaki insan. Genellikle konuşma ve yürüme kabiliyetleri kazanıldıktan sonra çocuk” olarak nitelendirilir. Masum ve savunmasız kabul edilen çocuklar günümüz dünyasında ne yazık ki masumiyetlerini ortadan kaldıracak istenmedik durumlara ve gelişmelere maruz kalarak daha da savunmasız bir hale gelir.
Teknolojik gelişmeler ve globalleşen dünya ile çocuklar ne yazık ki oyun oynaması ve sosyalleşip çevreyi keşfetmesi gerektiği yerde dört duvar arasına sıkışıp saatlerce ekranlara (tablet, bilgisayar televizyon vs.) maruz kalarak savunmasız hale gelmektedirler. Birçok hastalığa davetiye çıkaran bu durum bilinçsiz, amaçsız ve ne yapması gerektiğini bilmeyen nesillerin yetişmesine neden olur. Toplumun geleceğini, korumak adına gerekli mercilere ve ailelere büyük sorumluluk düşer. Aksi halde toplumun yapı taşlarının oluşturan bireyler yani çocukların ellerine verilen bu aletler birer dinamite dönüşebilir. Bu durum bir dinamittin yaratacağı tahribattan çok daha etkili ve dönülmez olabilir.
Dünyanın pek çok ülkesinde bu olumsuzluklardan korunmak için çocuklar çok küçük yaşlarda doğru bir planlama ile çeşitli uğraşlara yönlendirilir. Bu uğraşların başında spor gelmektedir. Sağlıklı nesiller ve sağlıklı bir toplum için spor elzem bir olgudur. Gelişen dünya ülkelerine veya Avrupa ülkelerine baktığımızda spora verilen önem ve destek oldukça büyüktür. Bu durum ne yazık ki gelişmekte olan veya gelişmeyen ülkeler için geçerli değildir.
Günümüz dünyasında spor gelişmenin ötesinde bilimsel bir disipline dönüşmüştür. Spor tanımlaması oldukça zor olan ve üzerine sürekli çalışmalar yapılan bir olgudur. Yüzlerce branşın olması ve bazı branşların çok köklü oluşu hatta bazı branşların birer yaşam biçimi, felsefesi olarak karşımıza çıkması bu etkenlerin nedenleri olarak gösterilebilir. Spor olgusu bireyin yalnızca fiziksel sağlığına değil ruhsal ve zihinsel sağlığına da katkı sağlar. Spora ne kadar erken yaşta başlanırsa birey için yıllar içinde vazgeçilmez bir unsur haline gelerek bırakılması zor bir uğraşa dönüşür. Küçük yaşlarda kazanılan bu alışkanlığın çocuklara pek çok faydası vardır. Bunlardan bazılarına şu şekilde örnek verebiliriz: “
Spor yapan çocukların okul başarıları, yapmayanlara göre daha yüksektir. Spor, çocuklara disiplin ve sorumluluk bilinci kazandırır. Duygularını kontrol altına alabilmeyi öğrenirler. Çocuklar, spor karşılaşmalarında hızlı olmak ve çabuk karar vermek durumunda kalırlar. Bu nedenle, spor yapan çocuklar, karar alma, matematiksel düşünme ve olasılıkları hızlı bir şekilde hesaplayabilme gibi konularda da kendilerini geliştirir”. Bu faydalar, sporun çocuklara kazandırdıklarından sadece birkaç tanesidir. Bunun bilincine varan ülkeler sporu tabana yayarak sağlıklı ve farkındalık kazanmış nesiller yetiştirerek geleceklerini teminat altına alma yoluna giderler. Hatta günümüzde bu daha da ileri bir boyut kazanarak bir güç haline dönüşmüştür. Spora yönlendirilen ve bu alanda kendini kanıtlamış çocuklar ülkeleri adına yarışarak birçok başarıya imza atarlar. Ülkelerini farklı branşlarda temsil eden çocuklar, mensubu olduğu ülkeye ve millete üstünlük kazandırmaktadır.
Bu durum ülkemiz için ne yazık ki istenen düzeyde değildir. Elbette bizim ülkemiz de spora destek veren bir ülke ama bu verilen destek bu denli genç bir nüfusa sahip olan bir ülke için yetersizdir. Bir örnek ile özetlemek gerekirse gelişen ülkelerde spor tabana yaygınlaştırılıp bir disiplin halinde çocuklara çok erken yaşlarda ulaşırken, bizim ülkemizde ise sporla buluşması gereken ilkokul öğrencileri için beden eğitimi dersi bir ihtiyaçken bu sadece sınıf öğretmenlerinin inisiyatifine bırakılarak bir tercih olmanın ötesine geçememiştir. Ekranlardan uzak ve düşünmeyi bilen bilinçli bir nesil için gerekli şartların sağlanarak çocukların fiziksel ve zihinsel gelişimlerini destekleyecek olguların altına imza atılmalıdır.
(QR Kodu Haberdiyarbakir.Org
Haber Ajansını Takip Edermisiniz)
Çok Başarılı Olmuş Emeğinize Sağlık ♥️
Ellerinize Emeğinize Sağlık Hocam
Çok Başarılı Bir Yorum Olmuş. Kaleminize Sağlık?
Merak Ettiğim Bir Konuydu Teşekkür Ederim Gizem Hocam?
Çok Güzel Bir Yazı Olmuş Ellerinize Sağlık
Kaleminize Sağlık Hocam ?
Kaleminize Sağlık Çok başarılı ve Çok Bilgilendirici Olmuş
Çok Başarılı Olmuş Kaleminize Sağlık ???
Yine Çok Başarılı Bir Yorum. Kaleminize Sağlık Gizem Hocam.
Kaleminize Sağlık Hocam ?