Yerine Kayyum Atanan Diyarbakır Ergani Belediye Başkanı Ahmet Kaya, Hakkında Açılan Davada Beraat Etmiş Ancak Valiliğin Karara İtiraz Etmesi Üzerine Görevine Dönememişti. Göreve İade Talebi De İçişleri Bakanlığı Tarafından Reddedilen Kaya, “Karar Siyasi Olduğu İçin Geriye Dönüş Hukukla Olmayacak” Dedi.
Görevden alınarak, yerine kayyum atanan Ahmet Kaya, hakkında açılan davadan beraat etti. Beraat kararıyla görevine dönmesi gerekiyordu ancak göreve iade talebi İçişleri Bakanlığı tarafından reddedildi.2019’da Ergani Belediye Başkanı seçilen Ahmet Kaya hakkında “terör örgütü üyeliği” iddiasıyla soruşturma başlatılmış ve 23 Mart 2020’de yerine kayyum atanmıştı. Kaya beraat etmiş ancak Diyarbakır Valiliği, itiraz süresi dolduktan sonra karara itirazda bulunmuştu. İtirazı kabul eden mahkeme, dosyayı istinafa taşımıştı. Göreve iade başvurusunda bulunan Kaya’nın talebine İçişleri Bakanlığı’na bağlı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nden gelen yanıtta, ilgili kanuna göre görevden uzaklaştırma kararının 2 ayda bir gözden geçirildiği anımsatılarak, dosyanın istinafta olması nedeniyle görevden uzaklaştırma kararının 2 ay süreyle devam edeceği belirtildi.
‘6 Kasım’da İstinaf Mahkemesinde İncelenecek’Kaya, Medyaport’a yaptığı açıklamada, dosyanın istinafa gitmesinin, beraatın bozulduğunu anlamına gelmediği ve istinaf kararını bekleme zorunluluğu olmadığı için göreve iade talebinde bulunduğunu söyledi. Başvurusunun İçişleri Bakanlığı tarafından reddedildiğini aktaran Kaya, dosyasının 6 Kasım’da istinaf mahkemesinde inceleneceğini kaydetti. Mahkemenin, bu kadar ileri bir tarihe atılmasının nedeninin “kayyum sürecini uzatmak ve beraat kararı olsa dahi geri dönüşün olmayacağı mesajını vermek” olduğunu vurgulayan Kaya, şöyle konuştu; “Bundan sonrası için benim öngörüm, istinaf mahkemesi bu beraatı onayacak. Çünkü istinaf mahkemesinin gerekçe yapacağı hiçbir şey yok. Zaten gerekçeli kararda hiçbir belge ve bulgu bulunamadığını yazılmıştı. Dolayısıyla yeni bir belge ve bulgu da bulamayacaklarına göre, bu davanın istinafta da sonucu beraatin onanması olacaktır. Ama bize açılan davalar hukuki davalar olmadığı için, görevden alınma süreçlerimiz hukuka uygun olmadığı için biz beraat alsak da beraatlerimiz her yerde tescillense de hukuk işlemediği için, karar siyasi olduğu için geriye dönüş de hukukla olmayacak; ancak siyasetin vereceği kararla olacak. Siyaset de geri dönüşleri kendi aleyhine gördüğü için geri dönüşler sağlanmayacak. Bu, bütün kayyum atamaları için geçerlidir.”
‘İçişleri Bakanlığı Yalan Söylüyor’Kaya, İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğü’nün yayımladığı “Terörden Arındırılmış Belediyeler ve Hizmetleri” isimli bir kitapçıkta, yerlerine kayyum atanan belediye başkanlarının yargılanacağı ve beraat edenlerin görevlerine döneceklerinin belirtildiğine dikkat çekti. Kaya, şunları ifade etti:“Ben de diyorum ki, hani yargılanacaktık ve aklananlar geri gelecekti? Aklandık, geri gelemedik. Dolayısıyla bu bir kandırmacadır, İçişleri Bakanlığı’nın göz göre göre siyaseten karar verdiğini ve siyaseten verdiği kararlara gerekçe olarak söyledikleriyle ve işleyişin nasıl olacağını ortaya koyduğu ifadeleriyle çelişiyor. Yani İçişleri Bakanlığı kitapçıkta tescilli bir şekilde yalan söylüyor.”
Haber Muhabiri Seyfettin Eken sonhaberlerim.com
Haberdiyarbakir.Org Diyarbakır / Ergani
Haberin Resmi Kaynağı Seyfettin Eken sonhaberlerim.com
Yorum Yazın