Reklamı Geç
normal reklam
Diyarbakır
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
BTC/USD57646.841
reklam 7
Ali Şeran War And Photo Reporter

Ali Şeran War And Photo Reporter

Mail: [email protected]

reklam 2

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü

Ali Şeran // War And Photo Reporter
İletişim  haberdiyarbakir.org@gmail.com

21 Eylül Dünya Alzheimer Günü Münasebetiyle Yapılan Açıklamada, Demans (Bunama),Sinir Hücreleri Ve Sinir Hücreleri Arasındaki Bağlantıların Bozulmasıyla Ortaya Çıkan Beyindeki Bilgi İşleme Süreçlerinin Bozulduğu Bir Sendromdur. Demans Ortalama Her Beş Kişiden Birinde Görülmekte Olup, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Verilerine Göre Günümüzde Dünyada 35,6 Milyon Kişinin Demans Tanısı Olduğu Ve Her Yıl Yeni Demans Vaka Sayısının Yaklaşık 7,7 Milyon Olduğu Bildirilmektedir Dedi.

Demans Vakalarının Yaklaşık 70’ini 1907 Yılında Alois Alzheimer Tarafından Tanımlanan Ve Onun İsmi İle Anılan Alzheimer Tipi Demans Hastalarından Oluşmaktadır. Türkiye’de 400 Bin Kadar Alzheimer Vakası Olduğu Tahmin Edilmektedir Diyerek, Alzheimer Hastalarında En Önemli Risk Faktörü Yaş (60 Yaş Sonrası Her 5 Yılda 2 Kat Risk Artmakta), Genetik Faktörler Olup; Eğitim Seviyesinin Düşük Olmasının,DepresyonSigara Kullanımı, Kadın Cinsiyeti, Menapozda Östrojen Tedavisi, Kafa Travmaları, Geçirilmiş Enfeksiyonların Da Riski Artırdığı Bilinmektedir. Alzheimer Hastalığı İçin Tarif Edilen Bazı Risk Faktörleri Değiştirilemezken, Bazılarının (Kan Basıncı Kontrolü, Obesite,Sigara,Yüksek Kolesterol,Diabet, Devamlı Mental Ve Fiziksel Aktivitenin Sağlanması Ve Akdeniz Tipi Diyet Gibi) Düzenlenmesi Hastalığın Görülme Oranlarını Azaltılabilir. Bunlarla Beraber Yüksek Eğitim Düzeyinin De Hastalığı Önlemede Koruyucu Olduğu Unutulmamalıdır Dedi.

Alzheimer Hastalarında Görülen Unutkanlık,Davranış Ve Kişilik Değişiklikleri,Depresyon,Psikotik Belirtiler (İnsanlardan Şüphelenme,Saçma Konuşma,Evden Kaçma Gibi) Entelektüel Fonksiyonlarda Yıkılma, Öz bakımda Azalma, İlerleyen Dönemde Yatağa Bağlı Hale Gelme Önemli Belirtiler Arasındadır. Alzheimer Hastalarının Tedavisi Bölgemizde Sıklıkla Gecikmektedir. Bu Gecikmenin En Önemli Nedeni Sinsi Seyretmesi Ve En Sık Belirtilerden Olan Unutkanlığın Hem Hasta Hem De Yakınları Tarafından YaşlılığınDoğal Seyri Olarak Görülmesidir. Keza Hastalığın İlk Dönemlerinde Hastanın Yakın Hafızasında Bozulma Olmakta Ve 20-30 Yıl Önceki Olayları Hatırlarken Bazen Dün Ne Yediğini Hatırlamaz. Hasta Yakınları Uzak Geçmişi İyi Hatırlayan Hastanın Demans Olduğunu Kabullenmezler. Alzheimer Hastalığı İçin Mevcut Olan Tedaviler Kesin Tedaviyi Sağlamamaktadır. Ancak Bazı Yöntemlerle (İlaç Tedavileri Ve Bakım-Rehabilitasyon Uygulamalarıyla) Hastalık Süreci Yavaşlatmakta, Hastalar Daha Uzun Ve Daha Kaliteli Yaşama İmkanı Bulmaktadır.Alzheimer Hastalığı Önemli Bir Halk Sağlığı Sorunu Olup, Hastalığın Erken Tanınması, Farkındalığın Artırılması ve Hasta-Hasta Yakınlarına Bakım Ve Desteğin Artırılmasına Yönelik Olarak Her Yılın 21 Eylül Günü Dünya Alzheimer Günü Olarak Kabul Edilmektedir Dedi.Tüm Hastalarımıza Acil Şifalar Diliyorum…

Yorum Yazın

normal reklam
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar