Reklamı Geç
normal reklam
Diyarbakır
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
BTC/USD57646.841
reklam 7
Birgül Bozkaya // Family Counselor

Birgül Bozkaya // Family Counselor

Mail: [email protected]

reklam 2

Aşk Mı Saplantı Mı ???

Aşk Mı Saplantı Mı ???

Birgül Bozkaya
Haberdiyarbakir.Org 
//  Columnist
İletişim  haberdiyarbakir.org@gmail.com

Saplantılı aşk, bir diğer adıyla obsesif aşk bozukluğu (OAB); kişinin birine karşı hissettiği aşk duygusunun saplantılı olması durumudur. Bu durumda birey, sevdiği kişiye karşı saplantılı bir şekilde koruma ihtiyacı hissetmekte ve aşırı kontrolcü davranarak partnerini kontrol etmeye çalışabilmektedir. Saplantılı aşkın nedeni, genellikle bireyin bir psikopatolojiye sahip olmasıdır. Saplantılı aşka sahip bireylerde; bağlanma bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, borderline (sınırda) kişilik bozukluğu, depresyon ve madde bağımlılığı gibi psikolojik hastalıklar görülebilmektedir.

Bağlanma Bozukluğu:

Birey; bebeklik döneminde ebeveynlerinden aradığı sevgi, şefkat ve güven gibi gereklilikleri bulamayıp ebeveynine güvenli bir şekilde bağlanamazsa bu bağlanamama durumunu ilerideki romantik ilişkilerinde de yaşamaktadır. Kişi; ebeveyni ile güvenli bir ilişki kuramadığı için güvenli bağlanmanın dışında kaygılı, kaçıngan ya da karışık bir şekilde bağlanmış olabilmektedir. Bu durum da kişinin saplantılı aşk yaşamasına sebebiyet verebilmektedir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk:

Obsesif kompulsif bozuklukta kişi, tekrarlayıcı düşünceler ve davranışlara sahiptir. Kişinin bu düşüncelerinde aşık olunan bireye karşı sürekli düşünceler oluşabilmektedir. Bu nedenle obsesif kompulsif bozukluğa sahip kişi ,saplantılı aşk durumu geliştirebilmektedir. Saplantılı aşk bozukluğuna sahip birey, çeşitli belirtiler göstermektedir. Bu belirtiler aşağıdaki gibidir; Kişi, belirli bir birey hakkında takıntılı düşüncelere sahiptir. Birey, belirli bir kişiye karşı kendini aşırı yakın hissetmektedir. Kişi, aşık olduğu bireyi aşırı bir şekilde koruma ihtiyacı hissetmektedir. Birey, sevdiği kişiyi aşırı sahiplenici davranışlar göstermektedir.

Kişi, sevdiği kişiye karşı aşırı bir kıskançlık duygusu yaşamaktadır. Bireyin özsaygısı düşük düzeydedir. Kişi, sevdiği bireye sürekli olarak mesaj atmakta ya da bu bireyi telefonla aramaktadır. Birey, yaşadığı ilişki hakkında sahip olduğu kıskançlık sebebiyle aşık olduğu kişiden şüphe duymakta ve bu şüphesini sevdiği kişiyi kontrol etmeye çalışarak gidermeye çalışmaktadır. Kişi, partnerine olan takıntısı sebebiyle arkadaşlık ya da aile ilişkilerini sürdürmede ve ilişki kurmada sıkıntı yaşamaktadır. Birey, sevdiği kişinin ne yaptığını ve nerede olduğunu sürekli olarak merak etmektedir. Kişi, aşık olduğu bireyin davranışlarını sürekli olarak gözlemlemektedir.

Saplantılı aşk tedavisi için kullanılan teknikler şunlardır: Bireye doğru teşhis konulduktan sonra yaşadığı durumla ilgili olarak depresyon için antidepresan gibi ilaç türleri reçete edilmektedir. Bunun dışında kişinin yaşadığı psikotik durumlar için de psikotik ilaç türleri kullanılmaktadır. Bilişsel-davranışçı terapi yöntemi ile ilk olarak birey, tedavinin etkililiğine ve yararlılığına inandırılmaktadır. Kişiyi endişe ve depresyona sürükleyen sebepler  araştırılmaktadır. Son olarak da bireyin davranışlarını daha olumlu olanlar ile değiştirmek için davranış değiştirme teknikleri kullanılmaktadır.

Kişilerarası terapi yönteminde bireye; saplantılı olduğu kişi ile ilişkilendirdiği depresyon ve diğer psikopatolojik hastalıkların neden olduğu olumsuz duygu ve düşünceleriyle nasıl başa çıkması gerektiği öğretilmektedir. Kişiye duygularının bu durumlarda nasıl işleyiş gösterdiği anlatılmaktadır. Ayrıca kişiye, yaşadığı duygusal sürecin normal olduğu ve tedaviyle kontrol altına alınabileceği ifade edilmektedir.Saplantılı aşk tedavi edilmediği takdirde bireyin hayatını devam ettirmesi psikolojik açıdan daha zor bir hal alabilmektedir. Dolayısıyla saplantılı aşk durumu tedavi edilmediği sürece kişi, psikolojik açıdan daha kötü durumlarla karşılaşabilmekte ya da farklı rahatsızlıklara yakalanabilmektedir.

Yorum Yazın

normal reklam
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar