Reklamı Geç
tedaş 1
Diyarbakır
DOLAR34.0692
EURO37.7489
ALTIN2730.4
BTC/USD57646.841
tedaş 8
Recep Eser // Columnist

Recep Eser // Columnist

Mail: [email protected]

tedaş 2

Gitme – Alma – Yeme

Gitme – Alma – Yeme

Recep Eser
Haberdiyarbakir.Org
// Columnist
İletişim haberdiyarbakir.org@gmail.com

Ülkede ekonomik krizin olduğu aşikârdır. Tabi ki bu krizin hem sorunları hem de sorumluları vardır. He ne kadar bu kriz küresel olsa da ülke olarak bu krizi çok daha az hasarla atlatabilirdik. Dedik ya bu işin sorumluları var diye. Zamanı gelince onlar da hesap vereceklerdir. Amma birde bu krizi sözde fırsata çevirmeye çalışan ve çoğunlukla da başarılı olmuş AHLAKSIZ büyük bir gurup var.

Peki Kim Bunlar? Bunlar 5-10 bin liralık ev kiraları için 20-50 bin isteyenler. Bazı yerlerde 75-100 bine çıkar bu rakamlar. Tarlada 2-3 TL.’ye aldığı sebze meyveyi market tezgâhlarında 50-100 TL.’ye satanlar. Bir kahvaltıyı 1.000.-TL. Yapanlar. Bir porsiyon yemeği 400-500 TL.’ye önümüze koyanlar. Bir fincan kahveyi 50-100 TL.’ye pişirenler. Bir spor ayakkabısına x bir markanın işaretini koyup 10-15 bin TL.’ye insanlara giydirenler. Basit bir tişörtü 10-15 kat fazla etiket vurup vitrine koyanlar.

Ve Daha Neler Neler. Bunlar denetlenmiyor yâda göstermelik denetleniyor. Zaten denetlenmekten, ceza yemekten korkmuyorlar. Çünkü yazılan cezayı da ürünün üzerine atıp cezayı da bize ödetiyorlar. Şöyle de bir algı yaratmış bunlar.

Bugün Al Bugün Almazsan, Yarın Daha Pahalıya Alacaksın. Bu algı da maalesef tutuyor. Maalesef vatandaş olarak bu oyunlara geliyoruz. Onları daha çok zengin ediyoruz. Ha bu arada çok az da olsa işini hakkıyla yapanlar var. Bunlar da diğerlerinin tehdidi yâda şikâyetleri ile karşı karşıya kalıyorlar. Bunları herkes görüyor.

Haber kanallarında bile onlarca örneği var. Şimdi diyecekler ki biz kira, vergi, nakliye, maaş vb. gibi şeyler ödüyoruz. Ucuz verenler de bunları ödüyor. Sakın ola bunların arkasına sığınmayın. Çözüm için naçizane bir görüş sunmak istiyorum. Burada anahtar kelime 1 Ay

Diyorum ki bu 1 Ay içinde gitmeyelim, Almayalım, Yemeyelim. Dışarıda yemek yerine evimizde yiyelim. Şimdi diyeceksiniz ki evde yemek yapmak için malzeme almak lazım. Evet lazım. Uygun olan yerlerden alıp yemeğimizi evde yapıp yiyelim. Amaç bu tür yerlere gidip oralarda yemek yemeyelim. Dışarıda çay, kahve vb. içmek yerine evinizde içelim. Mecbur olmadıkça giysi, ayakkabı vb. şeyler almayalım. 1 Ay ya kedimizi sıkıp, sabır gösterelim. Anlasınlar ki vatandaş onlara pabuç bırakmıyor. Bırakalım malları ellerinde kalsın. Bırakalım bunlar iş yerlerinde sinek avlasın. O zaman görün bakalım mecbur kalıp, fiyatları nasıl düşürüyorlar. Ekonomist değilim. Ama ekonomide bir kural var.

Talep Varsa Fiyat Artar. Talep Yoksa Fiyat Düşer.Hepsi bu. Hep beraber bu 1 Ay kuralını deneyelim derim. Göreceksiniz mutlaka işe yarayacaktır.

Yorum Yazın

tedaş 7
Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar